برتری ایزولاسیون و عایق های رطوبتی نوین نسبت به عایقهای رطوبتی سنتی

 

از سالیان بسیار دور و با کشف کلوخهای قیری توسط فرانسویها، قیر پس از کاربردهای گوناگون دیگر به عنوان عایق رطوبتی نیز به کار گرفته شد و تا امروز شناخته شده ترین و متداولترین عایق رطوبتی در دنیا و خصوصاً در کشور می باشد.

امروزه در دنیا جهت ایزولاسیون مکانهای مرطوب کمتر از عایقها ی پایه قیری استفاده می شود. عایقهای قیری (قیر گونی و ایزوگام) در برابر رسوبات موجود در آب و خاک مقاوم نیستند یعنی در سازه هایی که پس از ایزولاسیون می بایست در خاک دفن شوند مانند فونداسیون و دیوارهای حائل و یا سازه هایی که باید در برابر بار منفی ( رطوبت از پشت ) مقاوم باشند عملاً مقاوم نبوده و پس از مدت زمان کوتاهی این عایق های پایه قیری روبه فرسودگی رفته و علاوه بر خارج شدن از سیستم محافظ رطوبتی باعث نشت آب و یا رطوبت به داخل سازه بتنی شده و نتیجتاً به دلیل اکسید شدن آرماتورها طول عمر و مقاومت سازه بسیار پائین آمده و سازه ضعیف می گردد.

سیمان ماده ای است که در برابر برخورد با آب و رطوبت مقاومت آن بالاتر می رود به همین دلیل در جایی که بتن ریزی انجام می شود و یا سیمانکاری می گردد جهت عمل آوری آن و یا اصطلاحاً کیورینگ کردن بتن از آب پاشی بر روی آن استفاده می گردد ( به جزء افزودنیهای شیمیایی). در صنعت ایزولاسیونهای رطوبتی، امروزه در دنیا عایقهای بر پایه سیمان جایگاه خوبی را برای خود به وجود آورده است. استفاده از عایقهای بر پایه پلیمر، رزینهای اکریلیک، پلی اورتان، اپوکسی و ... در جای خود نیز کاربرد مطمئن و بهینه تری دارند که اغلب در بخش صنعتی به کار می روند.

شرکتهای تولیدکننده ایزولاسیونهای پایه سیمانی، با به کارگیری مواد معدنی و شیمیایی فرآوری شده در مواد ترکیبی خود توانسته اند علاوه بر تولید موادی به عنوان ایزولاسیون که در برابر رطوبت کاملاً مقاوم می باشد آن را در برابر مواردی که اصولاً مواد پایه قیری در برابر آن ضعیف عمل می کنند را کاملاً مقاوم نماید.

ایزولاسیون های پایه سیمانی به دلیل اینکه کاملاً در زمان اجرا با آب و یا رزین مخصوص مخلوط می گردند به مایع تبدیل شده و به همین خاطر کاملاً در سطح بتن و یا سیمان نفوذ می کنند.

به دلیل نفوذ بخشی از مواد به داخل سطح، مقاومت چسبندگی این نوع عایق رطوبتی بسیار بالا بوده و از سطح به صورت ورقه ای جدا نخواهد شد.

استفاده از مواد مختلف شیمیایی و معدنی که در ترکیب این نوع عایقها، آنها را تا حدود بسیار بالایی در مقابل عوامل فرسایش طبیعی موجود در آب و خاک بالا برده و به همین منظور می توان با اطمینان خاطر بسیار بالایی از این نوع عایقهای رطوبتی در سازه های بتنی استفاده نمود.

در برخی از سازه ها به دلیل شرایط خاص موجود در آن مکان، امکان استفاده عایق کاری از سطح رویی نمی باشد مانند دیوارهای برشی و یا دیوارهای حائل که به سطح دیواره گود برداری شده و یا نیلینگ کاملاً چسبیده می شود و امکان ایزوله کردن و زهکش کردن از پشت سازه نمی باشد.

در اغلب این سازه ها استفاده از افزودنیهای بتن جهت ضد آب سازی آن استفاده می گردد که در برخی از موارد به دلایل گوناگون آب بندی سطح دچار مشکل می گردد.

استفاده از کریستالها و بلور در ترکیب ساختار این نوع ایزولاسیونها باعث می شود تا عایق پایه سیمانی در برابر نفوذ انواع آبها و رطوبت از پشت سطح مقاوم بوده و نیز در زمان برخورد رطوبت با این نوع ایزولاسیون باعث نفوذ پذیری بیشتر آنها در داخل بتن می گردد.

فرض می کنیم در حال ساخت یک مجتمع تجاری هستیم و یک گود برداری به عمق 10 متر ( ارتفاع ) انجام شده که سه طبقه پایین تر از سطح خواهیم داشت. پس از بتن ریزی دیوارها و سقفهای طبقات منفی که فکر می کردیم نیاز به ایزولاسیون ندارد در یک مقطع زمانی فصلی که سطح آبهای سطحی بالا آمده ، آب از دیوارها جاری و یا به صورت لکه های رطوبتی نمایان شده است.

استفاده از قیرگونی و ایزوگام امکان پذیر نیست چون این نوع عایقهای رطوبتی در صورت نفوذ رطوبت به روی سطح بتن باعث جدا شدن لایه قیری خواهد شد. حتی در صورتی که فرض کنیم رطوبت عایق را جدا نمی کند می بایست روی آن را یک دیوار چینی 10-5 سانتی و یا با استفاده از سیمانکاری با مش توری و یا تور مرغی و رابیتس محافظت نمود تا بتوانیم بر روی آن کارهای نازک کاری انجام دهیم.

در استفاده از عایقهای پایه سیمانی علاوه بر مقاوم کردن سطح سیمانی و آسوده خاطر بودن از عدم جدا شدن عایق رطوبتی سیمانی از سطح دیوار به دلیل نفوذگر بودن آن می توان کلیه هزینه های دیوار چینی و محافظتی را حذف نموده و نیز سرعت اجرای مراحل پایانی پروژه را بالا برده و همچنین هر گونه عملیات نازک کاری رنگ آمیزی و حتی نسب کاشی و سنگ را چه به روش ملات دوغابی و چه با استفاده از چسب سنگ و کاشی، آن را مستقیماً بر روی سطح اجرا نمود.

اگر بخواهیم خود را یکی از طرفداران محیط زیست بدانیم و بگوییم که آسمان آبی و هوای پاک حق ما و آیندگان ماست باید بگوییم که در زمان ذوب کردن قیر و یا ایزوگام جهت نسب بر روی سطح علاوه بر آسیب پذیری فرد نصاب و اطرافیان حاضر در محل نسب آسیبهای زیست محیطی بسیار مخربی اتفاق خواهد افتاد.

عایقهای پایه سیمانی به دلیل استفاده آن به صورت مایع، در تمامی سازه های خاص کاربرد داشته و در محلهای که اصطلاحاً دستگیر می باشد و امکان استفاده از عایقهای ورقه ای نمی باشد قابل اجرا می باشد.

در محلهایی که انقباظ و انبساط شدید وجود دارد می توان با مسلح کردن این نوع عایق با مشهای فایبر گلاس تیشو و با الیافهای مخصوص مقاومت آنها را بالا برده تا در برابر ترکهای عمیق نیز مقاوم باشد.

ایزولاسیونهای پایه قیری در سرما ترد و شکننده و در گرما بسیار نرم می گردند که همین عامل یکی دیگر از عوامل آسیب پذیری آنها می باشند.حتی در بامهای مسطح که شیبی ملایم دارند در زمان گرمای طبیعی فصلی این مواد جاری شده و در قسمت انتهای شیب تجمع می کنند که علاوه بر مسدود کردن آبراه باعث ضخامت بیش از حد می شود که در فصل سرما شرایط برای ترک خوردن قیر فراهم می گردد که همین امر باعث نشت آب می گردد.

اما عایقهای پایه سیمانی به هیچ وجه در تغیرات دمایی حالت فیزیکی خود را از دست نداده و در صورت اجرای صحیح و محافظت فیزیکی صحیح از آن می توان گفت در طول عمر سازه کاملاً سالم و با کیفیت باقی خواهد ماند . 

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت آرتافران می باشد
طراحی سایت و بهینه سازی سایت توسط طراحی سایت24